Les estacions adverteixen que apujar l’IGI afectarà el forfet

L’anunci del cap de Govern, Toni Martí, durant el debat d’orientació política d’eliminar l’IGI reduït del 2,5% per situar-lo al tipus general del 4,5% ha agafat amb el peu canviat els sectors afectats que ahir es van mostrar sorpresos per una decisió de l’executiu que consideren que els perjudicarà.  És el cas de les estacions d’esquí  –les que més van treballar per aconseguir aquesta reducció quan es va implantar l’IGI–, que alerten que de confirmar-se l’anunci de Martí hauran de repercutir l’augment de l’impost en el preu del forfet o reduir les inversions. “Si s’acaba aplicant la pujada, no ho celebrarem”, va assenyalar el director general de Vallnord, Martí Rafel, que va explicar que “un cop les societats facin els números sabran si ho han de repercutir tot al preu dels forfets, si ho han de fer en un 50% o si ho poden assumir”. Rafel va aclarir que l’afectació pot ser diferent segons quan es decideixi eliminar l’IGI reduït. “No és el mateix que sigui el 2017 que d’aquí a tres mesos, ja que ara ja hem tancat els preus amb els operadors”.     Rafel va indicar que les estacions d’esquí “estem més còmodes” amb l’IGI reduït, i va asse­nyalar que el 2,5% només s’aplica als forfets i que la resta de serveis tenen el tipus general del 4,5%. El director general de Vallnord –deixarà el càrrec el 31 de maig– va recordar que quan el Govern va decidir que aplicaria un IGI reduït a les estacions d’esquí i altres activitats va quedar oberta la possibilitat que hi hagués una marxa enrere en el futur.        “En el moment en què s’augmenta un impost no ho veiem bé, però hem de veure com queda”, va assenyalar el cònsol major de Canillo i president del consell d’administració d’Ensisa, Josep Mandicó. “Les estacions fem unes inversions importants i els beneficis que obtenim el que fem és reinvertir-los”, va dir, per advertir que “si es paguen més impostos simplement farem menys inversió”. Mandicó va insistir que pagar més “és un problema”, i va recordar que “ara fa unes temporades que van més bé, però en temporades que no són tan bones haurem de veure com poder mantenir serveis i inversions a les estacions”.     Des d’Ski Andorra, el president, David Baró, es va limitar a asse­nyalar que “la qüestió es tractarà la propera junta, que s’ha de celebrar al juliol, on segurament tindrem més informació”.Les estacions adverteixen que apujar l’IGI afectarà el forfet Els dominis es mostren sorpresos, lamenten l’eliminació de l’impost reduït i adverteixen que podria afectar les inversions.

L’anunci del cap de Govern, Toni Martí, durant el debat d’orientació política d’eliminar l’IGI reduït del 2,5% per situar-lo al tipus general del 4,5% ha agafat amb el peu canviat els sectors afectats que ahir es van mostrar sorpresos per una decisió de l’executiu que consideren que els perjudicarà.

És el cas de les estacions d’esquí  –les que més van treballar per aconseguir aquesta reducció quan es va implantar l’IGI–, que alerten que de confirmar-se l’anunci de Martí hauran de repercutir l’augment de l’impost en el preu del forfet o reduir les inversions. “Si s’acaba aplicant la pujada, no ho celebrarem”, va assenyalar el director general de Vallnord, Martí Rafel, que va explicar que “un cop les societats facin els números sabran si ho han de repercutir tot al preu dels forfets, si ho han de fer en un 50% o si ho poden assumir”. Rafel va aclarir que l’afectació pot ser diferent segons quan es decideixi eliminar l’IGI reduït. “No és el mateix que sigui el 2017 que d’aquí a tres mesos, ja que ara ja hem tancat els preus amb els operadors”.
Rafel va indicar que les estacions d’esquí “estem més còmodes” amb l’IGI reduït, i va asse­nyalar que el 2,5% només s’aplica als forfets i que la resta de serveis tenen el tipus general del 4,5%. El director general de Vallnord –deixarà el càrrec el 31 de maig– va recordar que quan el Govern va decidir que aplicaria un IGI reduït a les estacions d’esquí i altres activitats va quedar oberta la possibilitat que hi hagués una marxa enrere en el futur.
“En el moment en què s’augmenta un impost no ho veiem bé, però hem de veure com queda”, va assenyalar el cònsol major de Canillo i president del consell d’administració d’Ensisa, Josep Mandicó. “Les estacions fem unes inversions importants i els beneficis que obtenim el que fem és reinvertir-los”, va dir, per advertir que “si es paguen més impostos simplement farem menys inversió”. Mandicó va insistir que pagar més “és un problema”, i va recordar que “ara fa unes temporades que van més bé, però en temporades que no són tan bones haurem de veure com poder mantenir serveis i inversions a les estacions”.
Des d’Ski Andorra, el president, David Baró, es va limitar a asse­nyalar que “la qüestió es tractarà la propera junta, que s’ha de celebrar al juliol, on segurament tindrem més informació”.

No Comments Yet.

Leave a comment